Развлечения


Хотели във Велинград - Развлечения за гостите на СПА хотел Елбрус
Туристически и спортни програми в приятния хотел на Велинград

Забележителности и/или активности. Изберете си посещение на интересни за Вас места във Велинград. Или приятно натоварваща дейност сред красивата природа наоколо. А може и двете. В СПА хотел Елбрус с удоволствие ще Ви информираме за местата за разглеждане и за възможностите за спортуване. Даже можем заедно да планираме и организираме Вашите развлечения. Попитайте на рецепцията – лично, или по телефона. Разкажете ни какво е интересно за Вас, или поискайте ние да Ви предложим. А възможности има доста...

Православни християнски символи и храмове във Велинград. Започнете с Храм "Света Богородица”. Намира се съвсем наблизо. След това разгледайте Църквата „Света Троица“. Разположена е до центъра. Тя е най-старият действащ православен храм в Чепинския край. Посетете и Параклис "Свети Власий". В него са съхранени мощите на светия човек - покровител на домашните животни и на водата. Задължите вижте високата 22 м конструкция на Кръста. Тя се издига на хълм над града. Накрая разгледайте Параклис "Св. Георгий Победоносец". Той е изграден на мястото на манастир, разрушен от турците при помохамеданчването – като символ на Българската вяра. Всеки Гергьовден тук се провежда събор.

Природни забележителности в района на Велинград. Можете да започнете с минералния извор Вельова баня, който е съвсем наблизо. Температурата на извиращата лековита вода е 43° C. При извора е изградена Вельова баня, на която е кръстен. Непременно вижте гигантската секвоя, на гърба на пощата. Тези дървета са най-големите на земята. Разгледайте извора, парка и езерото Клептуза. Намират се в края на града. В езерото се отглеждат патици, можете да покарате водно колело. Близо до Велинград се намират скалния феномен Славееви скали и пещерата Лепеница. А за Белмекен не може да не сте чували. Тук са едноименните връх, местност и язовир.

Исторически паметници във Велинград. Разгледайте Градския исторически музей. В него има експозиции по археология, Възраждане, етнография, нова и най-нова история, художествен отдел. В тях са показани над 19 000 археологически находки, битови предмети от едно време, икони, старопечатни книги, лични вещи на известни личности, архиви, снимки, документи. В града можете да обиколите Паметника на Христо Ботев, Паметника на загиналите войни от 27 Чепински полк, Паметник "Илинден 1903", Военният паметник и Паметникът-костница на загиналите в борбата срещу фашизма и Втората световна война.

Мемориали на исторически личности от Велинград. Градът е родно място на знакови фигури от българската история. Вижте паметната плоча на Владо Черноземски, герой на ВМРО и изпълнител на покушението срещу сръбския крал Александър в Марсилия. Паметна плоча има и Георги Алексиев, войвода на една от чепинските чети в Илинденско-Преображенското въстание. Разгледайте обектите в памет на партизанката и участничка в Съпротивата Вела Пеева, на която е кръстен града. Вижте Мемориала-костница и паметната плоча.

Културни забележителности във Велинград. Тук е роден и големия оперен певец Николай Гяуров. Вижте къщата, в която е живял. В градинката пред сградата на общината се намира бюст-паметник на певеца. Площадът около паметника носи името на артиста. В центъра на града можете да разгледате и пластиката „Очакване“. Тя е дело склуптора Величко Минеков, известен с монументалните си пластики. Накрая посетете художествена галерия "Цвета Шуманова". Тя също се намира в центъра на Велинград. Разположена е в къщата на художничката Цвета Шуманова, която я дарява за създаване на артистична галерия в родния си град.

Спортни развлечения във Велинград и наоколо. Тук природата е чудесна за активности на открито. Пробвайте езда – с расови коне, опитни инструктори и водачи, по красиви маршрути из дебрите на Родопа планина. Пътищата и пътеките наоколо са чудесни за колоездене – обикновено, или екстремно, както Ви харесва. За много адреналин, изберете полет с мотоделтапланер. За зрелищни двубои – пейнтбол. При бензин в кръвта – картинг. А знаете ли, че Велинград е отлична дестинация за каране на ски, сноуборд и шейна? Наблизо са 3 отлично поддържани, модерни и впечатляващи ски писти: Юндола, Старина и Куртово.

Попитайте на рецепцията в СПА хотел Елбрус:
за забележителности,
за маршрути,
за спорт.
С удоволствие ще Ви информираме, ще Ви насочим, ще организираме за Вас.

Езда в СПА хотел Елбрус, Велинград.
Езда
Детайли

Езда

На кон около Велинград

Колоездене в СПА хотел Елбрус, Велинград
Колоездене
Детайли

Колоездене

“На две колела около Велинград” - с любезното съдействие на сдружение "Байкария".